Amikor valaki új vállalkozást indít vagy új termékvonalat vezet be cégében, érdemes mellétenni egy bemutatkozó weboldalt is. Ám egy induló vállalkozás vagy hobbiprojekt számára nem minden esetben indokolt egy több aloldalból álló, komplex weboldal készítése. Ehelyett mi is gyakran javasoljuk egy egyszerű honlap készítését. Amikor egyoldalas weboldalról van szó, gyakran használunk olyan angol kifejezéseket, mint a landing page és a one pager, ami a webfejlesztésben kevésbé jártas embereknek nem sok mindent jelent. Éppen ezért ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogy mit jelent a landing oldal és mit a one pager, ismertetjük azok előnyeit és hátrányait, valamint azt is megtudhatod, hogy számodra melyik és miért lenne ideálisabb.

A landing oldal és a one pager összehasonlítása

Az egyszerűség és átláthatóság kedvéért kezdjük egy összefoglaló táblázattal a cikket!

 Landing oldalOne pager
céljakonverzió növelésinformáció átadás
tartalmaegy termék vagy szolgáltatás részletes bemutatásaegy vállalkozás részletes bemutatása
oldalak száma11
navigációs rendszernincsvan
dizájnlátványoslátványos
reszponzív dizájn2023-ban kötelező2023-ban kötelező
a fő CTA céljafeliratkozás, vásárláskapcsolatfelvétel
webshop funkciószükséges, amennyiben az oldal célja az eladás, és nincs máshol webshopodnem szükséges
feliratkozás funkciószükséges, amennyiben az oldal célja a feliratkozó gyűjtésszükséges, amennyiben szeretnénk listát építeni
A landing oldal és a one pager összehasonlítása

Mi az a one pager honlap?

A one pager olyan, mint egy kompakt weboldal, amely a mondandódat egyetlen lapra tömöríti össze. Így ez valójában egy egyoldalas weboldal, ahol az oldallátogató minden szükséges és fontos információt megtalál a vállalkozásodról, szolgáltatásodról. (A “one pager” kifejezés magyarra fordítva pontosan ezt jelenti: “egy oldalas”.) 

A megnyitott one pager oldalról a felhasználó nem tud elnavigálni: mivel nincsenek aloldalai, ezért csakis lefelé tud rajta görgetni. (Ez egyébként a landing oldalra is igaz, és gyakran ezért keverik össze a kettőt.) Az oldalon történő navigációt egy hagyományos menürendszer is segíti, aminek elemeire kattintva az oldal a megfelelő szakaszához ugrik. (Ez viszont már lényeges különbség a one pager és a landing között!)

A one pagerek egyszerűbbek, mint a hagyományos, sok aloldalas weboldalak. Könnyű rajtuk navigálni, és az oldallátogató nem téved el, nem veszik el az információáradat tengerében. A one pageren szereplő szövegek rövidebbek és tömörebbek, így az oldallátogató gyorsabban átlátja az oldal mondanivalóját. Emiatt gyakran hatékonyabb is egy one pager, mint egy hagyományos honlap. 

A one pager célja

A fő vízválasztó a one pagerek és a landing oldalak között a felhasználás célja. Egy one pager célja, hogy a legfontosabb adatokat átadja a vállalkozásról, és az oldallátogató 3 perc alatt minden szükséges információt megtudjon. 

Egy one pager weboldal előnyei:

 • A one pager készítés árai költséghatékonyabbak egy több aloldalból álló weboldallal szemben.
 • Egyszerű felépítése miatt gyorsan betölt.
 • Menürendszere miatt könnyű rajta navigálni.
 • Letisztult tartalma miatt célirányos, az oldallátogató egyértelműen tudja, mihez kezdhet az oldalon.

Hogyan épül fel egy hatékony one pager?

Annak érdekében, hogy egy one pager weboldal jól konvertáljon, az alábbi elemeket röviden és tömören, de mindenképp érdemes rajta feltüntetni:

 • a vállalkozás küldetése;
 • a vásárló problémája, amelyre a  cég termékei / szolgáltatásai megoldást nyújtanak;
 • a megoldást nyújtó szolgáltatások felsorolása és egy mondatos leírása;
 • a cég rövid, két-három mondatos bemutatkozása; 
 • néhány vásárlói vélemény és referencia munka bemutatása;
 • a termék / szolgáltatás megrendelési folyamatának pár lépéses, tömör bemutatása; 
 • és végül egy erős CTA, ami lehet hívás gomb, vagy kapcsolatfelvételi űrlap.

Mi az a landing oldal?

A landing oldal jelentése

A landing page, magyarul landoló oldal (ami elég hülyén hangzik, így mi nem is használjuk a magyar elnevezést) szintén egy egyoldalas weboldal, ám ahogy fentebb már utaltunk rá, céljában eltér a one pagertől. Míg a one pager a teljes vállalkozást mutatja be, addig a landing oldal egyetlen termék vagy szolgáltatás bemutatására szorítkozik

A landing oldal minden eleme úgy van összehangolva, hogy az oldallátogató kizárólag egyetlen dolgot tudjon végrehajtani, és ne tudjon elnavigálni az oldalról, még belső menüvel sem. Az oldallátogatónak végig kell olvasnia, végig kell görgetnie a teljes oldalt, így lépésről-lépésre minden fontos információt megtud az oldal tárgyáról. Éppen ezért a landing oldalt előszeretettel használjuk online kampányok során: ez az az oldal, ahol a felhasználó “landol”, miután rákattintott a hirdetésünkre. Ám lássuk részletesebben a landing oldal tulajdonságait!

A landing oldal célja és előnyei

A landing oldal célja, hogy növelje a konverziós arányt, vagyis azoknak az oldallátogatóknak az arányát, akik végrehajtják a fő CTA-t, például feliratkoznak, időpontot foglalnak, kitöltenek egy kapcsolatfelvételi űrlapot, vagy vásárolnak. Ahogy már fentebb is említettük, egy landing oldalnak csakis egy célja lehet, amit már a tervezés során figyelembe kell venni, és ehhez kell igazítani mind a tartalmat, mind a vizuális megjelenést.

Annak köszönhetően, hogy a landing oldal tartalma ennyire fókuszált, jóval hatékonyabban is teljesít, mint egy átlagos weboldal. Éppen ezért érdemes akár minden egyes szolgáltatásodra vagy főbb termékedre egy-egy külön landing oldalt készíttetni.

Miután a landing oldal egyetlen témáról szól, itt lehetőség van azt mélyebben is kifejteni. A tartalom mélységét a célközönség határozza meg; egészen pontosan az, hogy a célközönséged mennyire van képben az általad kínált termékkel, szolgáltatással. Emiatt a termék, szolgáltatás pontos pozícionálása is egy kulcsfontosságú feladat a tervezési fázis legelején.

Egy hatékony landing oldal felépítése

A hatékony landing oldalak számos elemet tartalmaznak, amelyek segítenek az oldal céljainak elérésében. A következők a legfontosabbak:

 • egy ütős főcím és alcím; utóbbi tartalmazza, hogy kinek, mit és miért szeretnél “eladni”.
 • egy problématudatot keltő blokk, amivel megragadod a látogató figyelmét;
 • a problémára nyújtott megoldás rövid és hosszabb kifejtései;
 • a termék előnyei és jellemzői;
 • az eladó autoritását és empatikusságát kifejező, bemutatkozó blokk;
 • az ajánlat részletes bemutatása;
 • egy erős CTA, és végül…
 • egy félelemkeltő blokk (mi fog történni, ha mégsem hajtja végre a cselekvést az oldallátogató).

Mikor használj one pagert, és mikor landing oldalt?

Olyan esetekben, amikor a célod, hogy bemutasd az üzleti tevékenységed, hogy információkat adj át és tartsd a kapcsolatot az ügyfeleiddel, egy one pager weboldal lehet számodra az ideális megoldás. Egy one pager segítségével általánosabb információkat közölhetsz, itt nem kell túl mélyre menni a témában. Éppen csak arra adsz lehetőséget, hogy az oldalra érkezett látogatók gyorsan megismerjék a vállalkozásod, és az általad kínált termékeket és szolgáltatásokat.

Amikor azonban konverziót szeretnél elérni, tehát az oldallátogatóból feliratkozót, vagy vásárlót szeretnél csinálni, egy landing oldal lesz számodra az ideális választás. Egy landing oldal kiváló eszköz a termékeid vagy szolgáltatásaid reklámozására, mivel tűpontosan megszólítja a célközönséged, és célirányosan végigvezeti őket a vásárlói tölcséren. 

Összefoglalva, mind a landing oldalak, mind a one pagerek nagyszerű eszközök az online marketinghez. A két oldaltípus előnyei eltérőek, más és más célt szolgálnak. Ha a célod, hogy több konverziód legyen, akkor a landing oldalak használata ajánlott, míg ha általánosabb információkat szeretnél átadni az érdeklődőknek, akkor egy one pager használatát javasoljuk. Az oldaltípus kiválasztása mindig attól függ, hogy mi a vállalkozásod aktuális célja.

Új weboldalt vagy webshopot szeretnél?

Írj nekünk egy üzenetet, és mi a következő munkanapon felvesszük veled a kapcsolatot!

  Hozzájárulok ahhoz, hogy a megadott adataimat begyűjtsék és tárolják.

  Elérhetőségek