Mondanunk sem kell, hogy az online jelenlét ma már elengedhetetlen az üzleti sikerhez. Ennek egyik fontos pillére a weboldal, ami amellett, hogy megtalálhatóvá teszi a vállalkozásod az interneten, arra is szolgál, hogy teljeskörűen bemutassa céged. A termékeid és szolgáltatásaid ismertetése mellett arról is szól, hogy mit képviseltek az üzleti életben. Épp ezért rendkívül fontos, hogy a weboldalad a lehető legjobb módon legyen összeállítva, hogy az nemcsak megjelenésében tükrözze a vállalkozásod, de szellemiségében is. Ebben a bejegyzésben azokról a különbségekről olvashatsz, melyek egy ismerős által készített weboldal és egy webfejlesztő cég által készített honlap esetén merülnek fel, felsoroljuk mindkettő előnyeit és hátrányait, és azt is megmutatjuk, hogy hosszútávon miért jársz jobban, ha egy webfejlesztő céget bízol meg az üzleti weboldalad elkészítésével.

Az ismerős által készített weboldal előnyei és hátrányai

Sokan döntenek úgy, hogy egy ismerősükre bízzák a weboldaluk elkészítését, mert úgy vélik, hogy az olcsóbb és egyszerűbb megoldás. Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki valamilyen szinten ért a “programozgatáshoz” és a “netes dolgokhoz”. Ők a kollégák egyetemista gyerekei, vagy a régi cimborák, akik lelkesen elvállalják a feladatot. Azonban fontos tudnod, hogy egy ismerős segítségének előnyei és hátrányai is lehetnek a weboldalad kialakításakor.

Az ismerős megbízásának előnyei

A legkézenfekvőbb előnye annak, ha egy ismerőst kérsz meg erre a fontos feladatra, hogy valószínűleg olcsóbban vállalja el a weboldal készítését, mint egy olyan cég, aki ezt a munkát megélhetésből végzi. Ha közeli ismerősről van szó, ő feltehetőleg jobban ismer téged és a vállalkozásod, mint egy külsős kreatív cég, így akár félszavakból is megérthetitek egymást. Lehet, hogy az ismerősödnek is kellő tapasztalata van az online világban, és szívesen segít neked a szabadidejében, ha azonban a weboldalad fontos szerepet játszik a vállalkozásod sikerében, az ismerős segítsége kockázatos is lehet.

Az ismerős megbízásának hátrányai

Az ismerős segítségének hátrányai közé tartozik például az, hogy nem feltétlenül rendelkezik a szükséges szaktudással és tapasztalattal a weboldalad elkészítéséhez. Az ismerősök által készített weboldalak általában egyszerűbbek és kevésbé hatékonyak, és nem biztos, hogy alkalmasak az online felhasználók igényeinek kielégítésére. A felhasználói élmény ma már kulcsfontosságú, ha azt szeretnéd, hogy nagy forgalom legyen a weboldaladon, ám az egyszerűség akár káros hatással is lehet a vállalkozásodra hosszútávon. Azzal, hogy kihagyjátok a haladó fejlesztéseket, nemcsak több konverziótól esel el, de továbbra is rengeteg időt kell fordítanod olyan adminisztratív feladatokra, melyeket egy komolyabb weboldal simán el tud végezni helyetted (pl. automatikus számlázás, automatikus emailek, stb.).

Míg egy olyan webfejlesztő cégben, mint a mienk, külön szakember foglalkozik a megjelenéssel és látvánnyal, egy másik szakember a szövegírással és keresőoptimalizálással, és egy harmadik szakember a programozással, addig nagyon valószínű, hogy az ismerősöd ezek közül egyikhez sem ért szakértői szinten. Így szinte biztos, hogy nem állnak rendelkezésére olyan tervezői eszközök és technológiák, melyeket egy webfejlesztő cég használ.

A különböző társterületek szakembereire akkor is szükséged lehet, ha magát a webfejlesztést az ismerősöd készíti, hiszen a weboldaladon szerepelni fog egy logó és legalább néhány kép, valamint szövegre is szükséged lesz. A szakemberek között neked kell közvetíteni, ami pont annyira idegőrlő és időigényes feladat, mint egy építkezés, ha magunknak intézünk mindent. Például a fotós nem olyan felbontásban küldte a képet, mint ahogy a fejlesztőnek kell, a szöveg teljesen más sablonra íródott és nem fér bele a már elkészült blokkokba, és sorolhatnánk.

Mivel az ismerősöd nem megélhetésből készít weboldalakat, hanem mellékes extra keresetként, feltehetőleg lassabban is fog haladni a munka. Gyakran keresnek fel bennünket olyan ügyfelek, akik hosszú-hosszú hónapok után megunták ezt a várakozást. Az elhúzódó munka, és a kérdéses minőség gyakran okoz kellemetlenséget régi barátok között, ami akár vitához is vezethet.

A szerződés nélküli munkákra szinte sosincs garancia, így ha komoly technikai probléma merül fel az átadást követően, nem lehetsz benne biztos, hogy az ismerősöd kijavítja – már ha egyáltalán tudja, hogy hogyan kell a hibát megoldani. Ilyen esetekben súlyos összegeket kell kifizetned egy külső szakértőnek a hibajavításért, vagy dönthetsz úgy is, hogy a kukába teszed az egészet, és megbízol egy webfejlesztő céget egy új weboldal készítésével.

Összegezve az előnyök és hátrányok egy ismerős megbízásakor:

Előnyök:

 • olcsóbb lesz
 • jobban ismer téged és a céged

Hátrányok:

 • nincs szakértői szinten az online és webes marketing minden területén
 • nincs birtokában haladó tervezői és fejlesztői eszközöknek
 • egyszerűbb és kevésbé hatékony weboldalt készít
 • lassabban dolgozik
 • nincs garancia a munkájára
 • neked kell közvetíteni a szakemberek között, ami időigényes és idegőrlő feladat

Habár rövidtávon spórolsz egy ismerős megbízásával, ám végül így vagy úgy, de többe fog kerülni a weboldal, mintha eleve egy szakértő céget bíztál volna meg. Ha az online jelenlét fontos szerepet játszik a vállalkozásod sikerében, akkor érdemes felkeresni egy olyan kreatív céget a weboldalad elkészítéséhez, mint a BBweb. Ám hogy cikkünk fair legyen, lássuk, milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha egy szakértő céget bízol meg!

Egy webfejlesztő cég megbízásának előnyei és hátrányai

Egy kreatív ügynökség által készített weboldal sok előnnyel jár. A webfejlesztő cég szakmai tapasztalattal és szaktudással rendelkezik, és innovatív tervezési és fejlesztési megoldásokat kínál. Az olyan webfejlesztő cégek, mint a mienk is, nem csupán a weboldalad fejlesztésében tudnak segíteni, hanem eleve marketinges szemmel nézik a projektet. A mi csapatunk holisztikus szemlélettel közelít meg minden felkérést, és segítünk az értékesítési és reklámstratégia kialakításában is. Ezek olyan elemei a cégednek, melyek a weboldaladon is egyértelműen meg kell, hogy jelenjenek, ezért úgy gondoljuk, hogy ha kiadsz egy komolyabb összeget az új weboldaladra, akkor egyúttal érdemes ezeket a területeket is rendbe tenni. Mivel csapatunk minden törzstagja legalább egy évtizede foglalkozik a szakmájával, és megannyi ügyféllel volt már tapasztalatunk, így garantáltan olyan tanácsokkal tudunk ellátni, melyek a céged érdekeit szolgálják.

Ahogy már fentebb is írtuk, egy webfejlesztő cég szakértőkből áll. A grafikusok olyan egyedi megjelenést tudnak kölcsönözni egy weboldalnak, amely maximálisan tükrözi a cég arculatát; a szövegírók olyan verbális megoldásokat alkalmaznak, melyek bizalmat ébresztenek az oldallátogatókban és amely ösztönzik őket a cselekvésre; a webfejlesztők pedig szinte bármilyen technikai kérést meg tudnak valósítani. Összekötik a weboldalad online fizetési eszközökkel, számlázó programokkal, raktárkezelő rendszerekkel, levelezőrendszerekkel, és ez a lista még hosszan folytatható. 

A szakemberek munkáját egy komolyabb kreatív ügynökségnél a projekt menedzserek hangolják össze, így neked mint ügyfélnek csakis vele kell tartanod a kapcsolatot, ő pedig minden mást elintéz helyetted. Ez nálunk is így van. Olyan ez, mintha a családi házad építésekor lenne egy jó generálosod, aki minden alvállalkozóval tartja helyetted a kapcsolatot. Ezzel nemcsak időt és fejfájást spórolunk meg számodra, de a munka is összeganholtabb, gördülkenyebb és gyorsabb lesz.

Egy webfejlesztő cég többnyire garanciát is vállal a munkájára. Ez azt jelenti, hogy ha – ami esetünkben 1 éven belül – valami “magától” elromlik a weboldaladon (azaz nem felhasználói belepiszkálás hatására), azt kijavítjuk. (Természetesen azt is javítjuk, ha te állítasz el valamit véletlenül, ezért viszont karbantartási díjat kérünk.)

Azonban, mint minden más szolgáltatás esetében, a webfejlesztő cégeknek is lehetnek hátrányai. Egy ilyen cég szolgáltatásai általában drágábbak, mint egy ismerős segítsége, hiszen számolnunk kell az adókkal és egyéb költségekkel. Azonban ha a forgalmad java online csatornákon keresztül érkezik, akkor a szakértő cég által nyújtott minőség és hatékonyság gyorsan megtérítheti a befektetett pénzed. 

Egy külső webfejlesztő cég kevésbé ismeri a vállalkozásod történetét, előnyeit és küldetését, mint az ismerősöd. Amennyiben a cég nem szán időt arra, hogy megismerjen titeket, akkor gyakran olyan végeredményt kaptok, mellyel nem vagytok elégedettek, ráadásul ezért többet kell fizetni, mint egy ismerősnek. Mi mindig arra törekszünk, hogy ügyfeleink maximálisan elégedettek legyenek weboldalukkal, és az évekig szolgálja ki vállalkozásukat. Emiatt minden ügyféllel kétszer-háromszor is találkozunk, mielőtt elkezdenénk a munkát; ezalatt pedig igyekszünk a lehető legjobban pozícionálni mind a vállalkozást, mind pedig a termékeit és szolgáltatásait.

Egy webfejlsztő cégnek egyszerre több ügyfele is van, és ha a cégnek nincsenek dedikált projekt menedzserei, a kommunikáció akadozhat. Lassan reagálnak levelekre, és akár hetekre is eltűnhetnek, te pedig nem tudod, hogy mi történik a háttérben. Tudjuk, milyen frusztráló ez az érzés, és azt is, hogy a legtöbb sikertelen projekt hátterében a hiányos kommunikáció áll. Ezért döntöttünk úgy, hogy ügyfeleinkkel heti rendszerességgel egyeztetünk, így velünk mindig pontosan tudni fogod, épp hol tart a projekt. 

Összegezve az előnyök és hátrányok egy webfejlesztő cég megbízásakor:

Előnyök:

 • gyorsabban dolgoznak
 • haladó technikai és tervezési eszközökkel dolgoznak
 • szakértőkből álló csapat
 • neked csak a projekt menedzserrel kell tartani a kapcsolatot
 • számlaképesek
 • garanciát vállalnak

Hátrányok:

 • magasabb áron dolgoznak
 • akadozhat a kommunikáció
 • elhanyagolva érezheted magad

Összegzés

Összességében az ismerősöd által nyújtott segítség talán olcsóbb, de több kihívással és korláttal is járhat. Ha a vállalkozásodnak korlátozott a költségvetése, és az ismerősöd rendelkezik a szükséges szaktudással és idővel, akkor az ismerősöd segítsége is jó megoldás lehet. Az ismerősöddel közvetlenebb kapcsolatot tudsz kialakítani, ami hozzájárulhat a vállalkozásod sikeréhez is.

Ha a vállalkozásod számára fontos az online jelenlét, és szeretnél egy hatékony és felhasználóbarát weboldalt, amely hosszútávú befektetés lesz a céged számára, akkor érdemes lehet egy szakértő cég által készített weboldalt választani. A webfejlesztő cég által készített weboldal magas minőségű, hatékony és professzionális, melyek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb konverziót tudj elérni az online csatornákon.

A megfelelő választás attól függ, hogy milyen technikai és megjelenésbeli igényeid vannak, és hogy mekkora a költségvetésed. Legyen szó egy szakértő cég által készített weboldalról vagy egy ismerősöd által készített honlapról, mindkét megoldásnak vannak előnyei és hátrányai. A lényeg, hogy alaposan gondold át a lehetőségeket, és olyan megoldást válassz, amely leginkább megfelel a vállalkozásod jövőbeli céljainak.

Új weboldalt vagy webshopot szeretnél?

Írj nekünk egy üzenetet, és mi a következő munkanapon felvesszük veled a kapcsolatot!

  Hozzájárulok ahhoz, hogy a megadott adataimat begyűjtsék és tárolják.

  Elérhetőségek